Körömkozmetika-allergia: Hogyan előzhetjük meg?

Valószínűleg sokunk találkozott már a körömkozmetikumok által kiváltott allergiával. Elejét lehet venni az ilyen allergiának, vagy végképp le kell mondanunk miatta az ápolt körmökről? Mai cikkünkben erről fogunk beszélni.

img_6569_sirka


Mik a tünetei a körömkozmetika-allergiának?


A körömkozmetikumok által kiváltott allergia a kutikula kellemetlen bőrpírjában nyilvánul meg, amit gyakran elviselhetetlen viszketés és apró vizes hólyagok kísérnek. Ezek a tünetek nemcsak a köröm körül, hanem a test többi részén is (a tenyéren, alkaron vagy akár az arcon) is megjelenhetnek. A körömépítő termékekkel szembeni allergia már az első használatkor, de akár több év zselésműköröm-viselés után is jelentkezhet. Ez egyéntől függ. A szervezetben egyik napról a másikra allergiás reakció alakulhat ki.

 Mindenekelőtt meg kell határozni az allergia okát – a konkrét terméket, amely kiváltotta. Figyelem, az UV-fény is okozhat allergiát, amelynek hasonlók a tünetei – kivörösödött és viszkető bőr. Ha tehát kizártuk a lámpánk UV-sugárzása által okozott allergiát, ki kell próbálnunk az egyes termékeket, hogy megtudjuk, melyiknek a használata után jelentkeznek az allergiás tünetek. Az allergia leggyakrabban a segédfolyadékok, például a Primer használata után jelentkezik. Ha kihagyjuk, és mégis megjelenik az allergia, akkor azt valószínűleg a gél lakk vagy az UV zselé okozza.


A probléma neve a HEMA


A gél lakkok vagy zselék leggyakoribb összetevője, amely allergiát válthat ki, az ún. HEMA összetevő. Teljes nevén hidroxi-etil-metakrilát, ami egy monomer, és a különböző műanyagok (például fogászati anyagok, kontaktlencsék, tinták vagy körömépítő termékek – gél lakkok és zselék) egyik építőeleme.

A HEMA mint kozmetikai összetevő antisztatikus, kondicionáló és elsősorban megkötő funkcióval rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy elősegíti a gél lakk vagy UV zselé rétegének polimerizációs reakcióját, vagyis a kötését az UV/LED lámpában. Ráadásul a HEMA nemcsak a készítmény és a köröm, hanem a készítmény egyes rétegei között is növeli a tapadást.

Természetesen a termék más összetevőire is lehet allergiánk, de ez csak allergológiai vizsgálattal deríthető ki.


Hogyan előzhetem meg az allergiát?


A tanúsítvánnyal rendelkező körömépítő és körömápoló termékek megfelelő használatával. Semmiképp sem javvasoljuk az olyan termékek használatát, amelyeket nem teszteltek az európai piacra – ezek általában nem felelnek meg az európai szabványoknak.

Mindazonáltal a tanúsított termékek is tartalmazzák a HEMA allergén összetevőt, ezért fontos, hogy mindig nagyon precízen vigyük fel az egyes készítményeket a körömlemezre. Ne feledjük, hogy az anyagnak nem szabad a bőrrel érintkeznie, ezért kerüljük a gél lakk lefolyását a körömsáncba, ami ráadásul a műköröm felválását és rövid tartósságát okozza.

A legjobb megoldás az olyan hipoallergén műköröm-termékek használata, amelyek nem tartalmazzák a HEMA összetevőt. Kínálatunkból a Simply Pure nevű gél lakkok teljes termékcsaládját tudjuk ajánlani. Ez a termékcsalád forradalmian új, HEMA-mentes hipoallergén összetételű, így a HEMA összetevőre érzékenyek számára is biztonságos manikűrt tesz lehetővé.


img_6494_sirka


Enyhíthetem valahogy az allergiás tüneteket?

Ez az allergia stádiumától függ. Természetesen a legjobb megoldás az, ha a testünkre hallgatunk, és hosszabb időre vagy akár végleg lemondunk a zselés körmökről. Viszont ha nem akarunk lemondani róluk, kizárólag hipoallergén termékeket használjunk, és nagy figyelmet kell fordítani a felvitelre is, hogy a termékek egyáltalán ne kerüljenek a bőrre, és kizárólag ott legyenek, ahova valók – a körömlemezen.

Post navigation

Írjon hozzászólást

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.